martes, 30 de enero de 2018

Més informació sobre la denuncia de CELLS a 5 companys

Arrel de la denúncia interposada per CELLS a 5 companys, el passat Divendres 12 de gener vam assistir a un acte de conciliació a les dependències del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Aquest acte de conciliació és un pas previ a la presentació de demandes als jutjats.
Per a nosaltres, la questió de fons és la següent:
  • a les empreses hi ha dues parts amb interessos diferenciats i, sovint, contraposats: Direcció i treballadors/es
  • les persones que representen una de les parts en les negociacions col·lectives NO haurien d'intervenir en els espais de debat i decisió de l'altra part

Des del nostre punt de vista, això no és una qüestió purament formal, sinó que té implicacions pràctiques rellevants. Per exemple, en una Assemblea de Treballadors en la que el Comitè d'Empresa presenta un pre-acord assolit amb la representació del consorci en una matèria que afecta el salari de la plantilla, és possible que alguns treballadors o treballadores considerin que cal anar més enllà i vulguin proposar mobilitzacions per a aconseguir els objectius. Algú creu que la presència dels representants de la Direcció a l'assemblea no té cap mena d'efecte sobre els treballadors i treballadores a l'hora d'expressar les opinions sense por a represàlies directes o indirectes?

De fet, no és el primer cop que el Comitè d'Empresa demana públicament que els directius i representants de la Direcció no assisteixin a les Assemblees de Treballadors. Aquesta praxi es va iniciar l'any 2009, després que el Director entrés a una Assemblea de Treballadors i 2 dies després s'acomiadés un company que hi havia intervingut.

Des de llavors, no s'havia repetit cap incident fins el passat desembre de 2016, fet que el consorci va denunciar a la Inspecció de Treball. I, tot i que la resolució de la inspectora no va donar la raó al Consorci, CELLS ha decidit iniciar els tràmits per a portar el tema als tribunals. En defensa dels nostres companys, en l'acte de conciliació els advocats dels sindicats no només es van oposar formalment a les acusacions, sinó que van manifestar que s'estan vulnerant els seus drets i llibertats sindicals i van reclamar que els denunciants indemnitzin als 5 companys i a les seccions sindicals afectades.

Nosaltres farem tot el possible per a defensar els espais de debat i decisió dels treballadors i treballadores de CELLS, garantint que tothom es pugui expressar lliurement i sense por a patir represàlies de cap mena.

Moltes gràcies per les mostres de suport que ens esteu fent arribar aquests dies!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Puedes comentar aquí. La discusión constructiva es bienvenida, pero el spam o las provocaciones serán eliminadas.